top of page

Jan Bjøranger

Grunnlegger og kunstnerisk leder

Jan Bjøranger hører til i sjiktet blant Europas fremste fiolinister og ensembleledere.

 

Som grunnlegger og kunstnerisk leder for det anerkjente og prisbelønte orkesteret 1B1, der fokuset er å gjøre klassisk musikk tilgjengelig for et bredt publikum, har han bidratt til å etablere nye standarder for ensemble og orkesterspill. I den sammenheng omtaler Vanity Fair 1B1 som "et av de syv viktigste ensemblene på den klassiske scenen i dag"

Innspillingene av Griegs Suite fra Holbergs tid, og Mozarts Sinfonia Concertante i samspill med Lars Anders Tomter, blir av tysk og østerriksk presse omtalt som referenseinnspillinger. Grieginnspillingen ble dessuten belønnet med spellemannspris i 2014.

 

I tillegg til 1B1 har Jan Bjøranger ledet en rekke andre prominente ensembler, Inkludert Camerata Salzburg, Danmarks Radios Symfoniorkester og Kammerorkester, Göteborgs symfoniker, MDR Symfoniorkester, Det Norske Kammerorkester, Scottish Chamber Orchestra og TrondheimSolistene.

 

I samspill med musikere som Leif Ove Andsnes, Iona Brown, Yejin Gil, Christian Ihle Hadland, Benjamin Schmid, Clemens Hagen, Mariss Jansons, Phillippe Herreweghe og Kristjan Järvi har Bjøranger turnert over hele verden og spilt i saler som Carnegie Hall i New York, Suntory Hall i Tokyo, Große Musikvereinsaal i Wien og Royal Albert Hall i London.

 

Av komponistsamarbeider kan prosjekter med Arvo Pärt, Steve Reich, Piers Hellawell, Gija Kancheli, James MacMillan, Daniel Schnyder, Mark Anthony Turnage Hafli∂i Hallgrimsson og Rolf Wallin nevnes spesielt

 

Jan Bjøranger er lidenskapelig opptatt av utdanning og har undervist det meste av livet, Han er coach for dirigenter ved Universität der Künste i Berlin og leder dessuten forberedelsene av orkesterproduksjoner ved samme institusjon. Han er også assisterende kunstnerisk leder for festivalen Virtuoso & Belcanto i Lucca, Toscana siden 2016 og gir regelmessige mesterklasser over hele verden.

 

Jan Bjøranger spiller på en Domenicus Montagnana fiolin fra 1725 og er representert av Andreas Richter Cultural Consulting GmbH, Berlin

​

Jan Bjøranger bor og arbeider i Berlin

Kunstnerisk rådgiver

Yejin Gil er en fremragende, prisbelønnet pianist. Hun kombinerer teknisk brillians med musikalsk dybde i sin kompromissløse jakt på kunstnerisk autentisitet. Hun er like godt orientert i det klassiske og romantiske repertoaret som i verk fra det 20. og 21. århundre. Hennes strålende debut-CD med verk av Chin, Ligeti, Boulez og Messiaen vant "Coup de Coeur" 2014 av Académie Charles Cros og hennes Scriabin-album fra 2017 ble nominert til prisen for tyske platekritikere og International Classical Music Awards.

 

I løpet av de siste årene har Gil samarbeidet med komponister som Unsuk Chin, Pierre Boulez, Philippe Hurel, Heiner Goebbels, Helmut Oehring, Martin Matalon og Oscar Strasnoy og opptrådt med dirigenter som Kent Nagano, Hans Rotman, Steven Sloane, Alexander Merzyn og Joseph Bousso.

 

Hun har hatt solistoppgaver med orkestre som Hamburg Philharmoniker, Bochumer Symphoniker, MDR Synfonieorchester, Philharmonisches Orchester des Staatstheaters Cottbus, Berliner Symphoniker og Staatskapelle Halle,

Percussions de Strasbourg, Ensemble Court-Circuit og Zafraan Ensemble.

 

Hun opptrer stadig med musikere som Jörg Widmann, David Adorjan, Matthias Schorn, Jan Bjøranger, Nora Chastain, Lars Anders Tomter, Torleif Thedéen, Martin Löhr, Øyvind Gimse og Martin Funda.

 

I 2014 var hun "Artist in Residence" på Impuls-festivalen i Brussel, Berlin, Magdeburg og Halle, og spilte blant annet Bernsteins pianokonsert "The Age of Anxiety", og ble sendt direkte på MDR. Ved utgangen av 2015 ble hennes andre CD utgitt med et rent Mussorgsky-program, som kunne oppleves på en serie gjenganger i Frankrike og Tyskland.

 

Yejin Gil har hatt solistoppgaver på arrangementer som Festspiele Mecklenburg-Vorpommern, Thüringer Bachwochen, Klavier Festival Ruhr, Kasseler Musiktage, IFCP Festival New York, Frontiers Plus Birmingham, Young Euro Classic Berlin, International Piano Festival La Roque d'Anthéron, Acanthes Festival Metz, Tongyeong International Music Festival, Stavanger kammermusikkfestival og Virtuoso & belcanto festival i Lucca på scener som Grand Théâtre de Genève, Essen Philharmonie, Théâtre des Bouffes du Nord, Salle Cortot Paris, Weimarhalle, Konzerthaus Berlin og Seoul Arts Centre.

Hun gir jevnlig seminarer og masterclasses i Tyskland, USA, Storbritannia, Frankrike og Italia og er aktiv som jurymedlem ved internasjonale klaverkonkurranser.

 

Yejin Gil har konserteksamener fra Seoul Nasjonale Universitet  og Folkwang Kunstuniversitet i Essen med utmerkelser.

Hun er også prisvinner i en rekke internasjonale konkurranser, inkludert Korea National Competition (førstepremie), Köhler-Osbahr-Wettbewerb (førstepremie) og Orléans Concours International (vinner og eneste finalist med fire hovedpremier: Prix Nadia Boulanger, Prix ​​Albert Roussel, Prix Sacem, Prix Hitachi og spesialpris for beste tolkning av Philippe Hurels-stykket "Interstices").

​

Yejin Gil bor og jobber i Berlin.

Yejin Gil

"Gil has the fingers to articulate the densest, fast-moving passages in such music with dazzling precision, but everything she does is also perceptive and utterly musical, none of the wit in either set eluding her." (The Guardian)

Øyvind-Gimse-FotoKnoff-sven-erik-knoff-8552_edited_edited.jpg

Øyvind Gimse

Kunstnerisk Rådgiver

Øyvind Gimse er en av Norges mest velrennomerte musikere i kraft av sitt virke som cellist, ensembleleder, pedagog og entreprenør.

​

Øyvind har i en periode på mer enn 15 år vært kunstnerisk leder for trondheimsolistene og sammen har de turnert store deler av Europa, USA, Sør-Amerika og Asia.

Samarbeidet mellom TrondheimSolistene/Gimse og plateselskapet 2L har resultert i til sammen 7 GRAMMY nominasjoner til ensemblets fem innspillinger. Han har samarbeidet med Anne-Sophie Mutter i mange år og er en fast medspiller i Ensemble Berlin, En fri gruppe, bestående av musikere fra Berlin-Filharmonien og flere andre prominente orkestre. I denne sammenheng har han også vært faglig leder for prosjektet "konstknekt",  et talentutviklingsprogram som gir svært talentfulle studenter mulighet til samspill med noen av de fremste musikerne i verden.

​

Øyvind har virket som solocellist i Trondheim Symfoniorkester, Det Norske Kammerorkester, Kringkastingsorkesteret og Stavanger Symfoniorkester og har i flere perioder vært kunstnerisk leder for "Vinterfestspill i Bergstaden" som finner sted på Røros.

For øyeblikket er han ansatt som professor ved Institutt for Musikk ved Norges Teknisk-Naturvitenskaplige Universitet. Han spiller på en Francesco Goffriller (1735) utlånt fra Sparebankstiftelsen/Dextra Musica. For sin innsats for Trondheims kulturliv ble han tildelt Trondheim kommunes kulturpris for 2013.

​

Øyvind har vært en del av Klassisk i sentrum sin ledergruppe siden starten i 2018.

bottom of page