top of page

lør. 25. apr.

|

Grimstad kirke

Beethoven 250 - Fiolinsonater n 5 Kreutzersonaten - Grimstad/ Arendal

Femte konsert i serien som feirer 250 års jubileet for Beethovens fødsel. Denne gang står kjærlighet og sjalusi i sentrum.

Registreringen er lukket
Se andre eventer
Beethoven 250 - Fiolinsonater n 5 Kreutzersonaten - Grimstad/ Arendal
Beethoven 250 - Fiolinsonater n 5 Kreutzersonaten - Grimstad/ Arendal

Tid og sted

25. apr. 2020, 13:00 – 15:00

Grimstad kirke, Kirkegaten 16, 4878 Grimstad, Norge

Om arrangementet

Kjøp Billetter

Den første konserten i serien presenterte en ung og søkende Beethoven og en moden Edvard Grieg. Dette programmet avsluttes med Brahms Scherzo som er en av satsene i sonaten "Frei aber Einsam" - Robert Schumanns fødselsdagsgave til sin venn Joseph Joachim i 1853. Joachim var en av tidens store fiolinister, som også ble en svært viktig samarbeidspartner for Brahms. Sonaten ble skrevet av Schumann ( 2. og siste sats) og Schumanns elev Albert Dietrich ( første sats) og altså den unge Brahms, som skrev denne virtuose og dramatiske scherzoen.

Edvard Grieg sin sonate i G-dur opus 13 ( 1865) har tilnavnet " den norske" - forståelig med tanke på tonespråket som preger sonaten. Morsomt nok er hovedmotivet i siste sats i denne sonaten det samme som Debussy benytter i sin fiolinsonate, skrevet mange år senere. Likeså benytter Brahms seg av temaet i 2. sats hos Grieg når han skriver andre del i sats nummer 2 i A dur sonaten op 100 som skal fremføres senere i denne syklusen.

I sonate nummer 4 i a - moll op 23 ( 1801) møter vi en mye mer utviklet Beethoven. Dette er en kraftfull og tett sonate, gripende i uttrykket og full av energi og livskraft. Beethoven er i ferd med å bli en anerkjent komponist og står godt på egne ben i Wien.

Kanskje var det begeistringen over å skrive for fiolin som gjorde at Brahms påbegynte sin første fiolinsonate ( op 78) umiddelbart etter å ha avsluttet arbeidet med den guddommelige fiolinkonserten ( op 77) som forøvrig også er skrevet for Joseph Joachim.  Ikke desto mindre er disse to verkene svært forskjellige i uttrykket. Der fiolinkonserten er dramatisk og ekspressiv er sonaten innadvendt og filosofisk. Igjen går tankene til "Frei aber einsam". Sonaten er som en vandring gjennom løv om høsten og passer derfor etter vår mening svært godt til et konsertprogram i oktober. 

Hele programmet:

Beethoven sonate n 4 i a moll op 23 

1) Presto

2) Andante scherzoso, piu allegretto

3) Allegro molto

Grieg sonate n 2 – G dur

1) Lento doloroso/ Allegro vivace

2) Allegretto tranquillo

3) Allegro animato

Pause 

Brahms sonate n 1 G - dur op 78

1) Vivace ma non troppo

2) Adagio/ più andante

3) Allegro molto moderato 

Brahms Scherzo (FAE) 

1) Allegro

Dele dette arrangementet

bottom of page