top of page

Beethoven 250 - Fiolinsonater n 4 - Arendal kulturhus

lør. 14. mars

|

Arendal Kulturhus - Lille Torungen

Fjerde konsert i serien som feirer 250 års jubileet for Beethovens fødsel står i vårens tegn. To av Beethovens mest spilte sonater, samt Edvard Griegs første fiolinsonate står på programmet denne gang.

Registreringen er lukket
Se andre eventer
Beethoven 250 - Fiolinsonater n 4 - Arendal kulturhus
Beethoven 250 - Fiolinsonater n 4 - Arendal kulturhus

Tid og sted

14. mars 2020, 13:00 – 15:00

Arendal Kulturhus - Lille Torungen, Sam Eydes Plass 2, 4836 Arendal, Norge

Om arrangementet

Fjerde konsert i denne lange reisen mot 16/ 17 desember 2020, inneholder to av de mest spilte fiolinsonatene av Beethoven, samt Edvard Griegs første fiolinsonate. 

Kjøp billetter

Det er sammenhenger som gjør det naturlig å invitere Johannes Brahms, Franz Schubert og Edvard Grieg til feiringen av den store mesteren fra Bonn, Ludvig van Beethoven sitt 250 års jubileum.

Både Brahms og Beethoven, til tross for at de begge kom fraTyskland, levde i Wien, og de var sterkt preget av byen. Franz Schubert som var fra Østerrike og det som i dag er en bydel i Wien var svært opptatt av Beethoven og beundret hans kunstnerskap. Franz Schubert var å regne som Beethovens samtidige - født 27 år etter Beethoven, men døde bare 31 år gammel året etter att Beethoven hadde gått bort.

Brahms ble sett på som den komponisten fra Tyskland som fulgte i Beethovens fotspor stilistisk og uttrykksmessig. 

Brahms hadde også en sterk relasjon til Leipzig, der Robert og Clara Schumann levde sine liv. Det var også i Leipzig Edvard Grieg fikk sin komponistutdannelse og man vet at Grieg og Brahms møttes ved mer enn ett tilfelle. 

Våren kommer!

Dette programmet står i vårens  tegn, den 22 år unge Edvard Grieg skrev i 1865 sin første sonate for  klaver og fiolin mens han var på besøk i Danmark. Den norske komponisten  Gerhard Schjelderup omtalte sonaten som «et verk skrevet av en ungdom  som bare har sett livets lyse sider» - dette til tross for at den tar  oss igjennom en rekke ulike lag av uttrykk.

Konserten presenterer  også to av Beethovens mest spilte sonater. Sonate nummer 5 op 24 så  dagens lys i 1801 og bærer kallenavnet vårsonaten, et kallenavn som ble  gitt sonaten etter komponistens død. Kanskje assosiasjonene til  sildrende vann og fuglekvitter er grunnen til at noen senere fant det  passende å gi sonaten et slikt tilnavn. Etter pause møter vi den  storslagne sonaten nummer 7 i c-moll, op 30 n2. Dette er en sonate i  større format og med en mye mørkere og konfliktfylt undertone. Følelsen  av kamp, som kommer så tydelig til uttrykk i mange av hans verker fra  denne perioden i livet, er påfallende. Sonate nummer 9, Kreutzer er den  eneste av fiolinsonatene som går lenger i dette.

Konserten tar oss, for å benytte metaforen om våren i naturen, på en reise fra sildrende bekker til drønnende fossefall.

Denne konserten har følgende program:

Edvard Grieg: 

Sonate n1 i F-dur op 8

Allegro con brio

Allegretto quasi andantino

Allegro molto vivace

Ludvig van Beethoven:

Sonate n5 i F-dur op 24

Allegro

Adagio molto espressivo

Scherzo: Allegro molto

Rondo: Allegro ma non troppo

Pause

Ludvig van Beethoven 

Sonate n7 i c-moll op 30 n2

Allegro con brio

Adagio cantabile

Scherzo: Allegro

Finale: Allegro; Presto 

Yejin Gil, klavér

Jan Bjøranger, fiolin

Dele dette arrangementet

bottom of page