top of page

søn. 06. okt.

|

Åssiden Menighet

Beethoven 250 - Fiolinsonater n 2 - Drammen

Andre konsert i syklusen introduserer Brahms i porteføljen av Beethovenvenner. Hans vidunderlige høstlige sonate i G-dur er dreiepunktet i dette programmet.

Registreringen er lukket
Se andre eventer
Beethoven 250 - Fiolinsonater n 2 - Drammen
Beethoven 250 - Fiolinsonater n 2 - Drammen

Tid og sted

06. okt. 2019, 18:00 – 20:00

Åssiden Menighet, Åkerveien 2, 3024 Drammen, Norge

Om arrangementet

Kjøp Billetter

Den første konserten i serien presenterte en ung og søkende Beethoven  og en moden Edvard Grieg. Dette programmet avsluttes med Brahms Scherzo  som er en av satsene i sonaten "Frei aber Einsam" - Robert Schumanns  fødselsdagsgave til sin venn Joseph Joachim i 1853. Joachim var en av  tidens store fiolinister, som også ble en svært viktig samarbeidspartner  for Brahms. Sonaten ble skrevet av Schumann ( 2. og siste sats) og  Schumanns elev Albert Dietrich ( første sats) og altså den unge Brahms,  som skrev denne virtuose og dramatiske scherzoen.

Edvard Grieg sin sonate i G-dur opus 13 ( 1865) har tilnavnet " den  norske" - forståelig med tanke på tonespråket som preger sonaten.  Morsomt nok er hovedmotivet i siste sats i denne sonaten det samme som  Debussy benytter i sin fiolinsonate, skrevet mange år senere. Likeså  benytter Brahms seg av temaet i 2. sats hos Grieg når han skriver andre  del i sats nummer 2 i A dur sonaten op 100 som skal fremføres senere i  denne syklusen.

I sonate nummer 4 i a - moll op 23 ( 1801) møter vi en mye mer  utviklet Beethoven. Dette er en kraftfull og tett sonate, gripende i  uttrykket og full av energi og livskraft. Beethoven er i ferd med å bli  en anerkjent komponist og står godt på egne ben i Wien.

Kanskje var det begeistringen over å skrive for fiolin som gjorde at  Brahms påbegynte sin første fiolinsonate ( op 78) umiddelbart etter å ha  avsluttet arbeidet med den guddommelige fiolinkonserten ( op 77) som  forøvrig også er skrevet for Joseph Joachim.  Ikke desto mindre er disse  to verkene svært forskjellige i uttrykket. Der fiolinkonserten er  dramatisk og ekspressiv er sonaten innadvendt og filosofisk. Igjen går  tankene til "Frei aber einsam". Sonaten er som en vandring gjennom løv  om høsten og passer derfor etter vår mening svært godt til et  konsertprogram i oktober. 

Hele programmet:

Beethoven sonate n 4 i a moll op 23 

1) Presto

2) Andante scherzoso, piu allegretto

3) Allegro molto

Grieg sonate n 2 – G dur

1) Lento doloroso/ Allegro vivace

2) Allegretto tranquillo

3) Allegro animato

Pause 

Brahms sonate n 1 G - dur op 78

1) Vivace ma non troppo

2) Adagio/ più andante

3) Allegro molto moderato 

Brahms Scherzo (FAE) 

1) Allegro

Dele dette arrangementet

bottom of page