top of page

ons. 08. sep.

|

Lillesand Kirke

Klassisk i sentrum - "DUO" - Lillesand Kirke

Etter nesten ett og et halvt år med Covid-19 pause starter Klassisk i Sentrum opp med helårsaktiviteter og regelmessige konserter i flere norske byer. Første konsert ut er i Lillesand kirke med Yejin Gil og Jan Bjøranger

Registreringen er lukket
Se andre arrangementer
Klassisk i sentrum - "DUO" - Lillesand Kirke
Klassisk i sentrum - "DUO" - Lillesand Kirke

Tid og sted

08. sep. 2021, 19:00 – 21:00

Lillesand Kirke, Kirkegata 2, 4790 Lillesand, Norge

Om arrangementet

Etter nesten ett og et halvt år med Covid-19 pause starter Klassisk i Sentrum opp med helårsaktiviteter og regelmessige konserter i flere norske byer.

Klikk HER for å kjøpe billett!

Vi har ambisjoner om etterhvert å reise rundt i ulike konstellasjoner av musikere, men vi starter opp med en som er kjent for mange, nemlig duoen med Yejin Gil og Jan Bjøranger og det er et flott program som blir med på turné denne gangen:

Johannes Brahms: FAE Scherzo i c-moll for fiolin og klavér Ludvig van Beethoven: Klavérsonate i A-dur opus 101 Pause Christian Sinding: Abendstimmung i G-dur opus 120, for fiolin og klaver Edvard Grieg: Sonate n 3 i c-moll op 45

Scherzoen var et ledd i et morsomt samarbeid mellom Brahms, Schumann og en av Schumanns studenter Albert Dietrich om å komponere en hyllest og gave til fiolinisten Joseph Joachim som var deres felles venn.

Motivet "Frei aber einsam" ( fri, men ensom) gir tonemotivet F-A-E som går igjennom hele sonaten som en rød tråd. Hver av komponistene skrev sine satser og scherzoen er altså Brahms´bidrag.

Beethovens klaversonate op 101 er et triumferende verk, skrevet i Beethovens kanskje vanskeligste livsår. Den vanskelige livssituasjonen Beethoven står i på dette tidspunktet, der han blant annet var i ferd med å bli fullstendig døv, er merkbar. Sonatens rare og nesten schizofrene utsving i alle retninger, både tonalt, emosjonelt og rent energimessig gjør den til et løft på alle nivåer for enhver pianist som vil ta fatt på dette verket. Vi er derfor spesielt glade for å kunne presentere denne sonaten i dette programmet.

Christian Sindings Abendstimmung er et vakkert stykke musikk, originalt for fiolin og orkester, men finnes også i en versjon for fiolin og klavér.

Edvard Griegs sonate i c-moll er et strålende og storslått verk for klavér og fiolin. Sonaten er blant det kjæreste repertoaret som overhodet finnes for klavér og fiolin. Vi gleder oss til å avslutte konserten med denne.

Yejin Gil, klavér

Jan Bjøranger, fiolin

Om musikerne:

Yejin Gil er en fremragende, prisbelønnet pianist. Hun kombinerer teknisk brillians med musikalsk dybde i sin kompromissløse jakt på kunstnerisk autentisitet. Hun er like godt orientert i det klassiske og romantiske repertoaret som i verk fra det 20. og 21. århundre. Hennes strålende debut-CD med verk av Chin, Ligeti, Boulez og Messiaen vant "Coup de Coeur" 2014 av Académie Charles Cros og hennes Scriabin-album fra 2017 ble nominert til prisen for tyske platekritikere og International Classical Music Awards.

I løpet av de siste årene har Gil samarbeidet med komponister som Unsuk Chin, Pierre Boulez, Philippe Hurel, Heiner Goebbels, Helmut Oehring, Martin Matalon og Oscar Strasnoy og opptrådt med dirigenter som Kent Nagano, Hans Rotman, Steven Sloane, Alexander Merzyn og Joseph Bousso.

Hun har hatt solistoppgaver med orkestre som Hamburg Philharmoniker, Bochumer Symphoniker, MDR Synfonieorchester, Philharmonisches Orchester des Staatstheaters Cottbus, Berliner Symphoniker og Staatskapelle Halle, Percussions de Strasbourg, Ensemble Court-Circuit og Zafraan Ensemble.

Yejin opptrer stadig med musikere som Jörg Widmann, David Adorjan, Matthias Schorn, Jan Bjøranger, Nora Chastain, Lars Anders Tomter, Torleif Thedéen, Martin Löhr, Øyvind Gimse og Martin Funda.

I 2014 var hun "Artist in Residence" på Impuls-festivalen i Brussel, Berlin, Magdeburg og Halle, og spilte blant annet Bernsteins pianokonsert "The Age of Anxiety", og ble sendt direkte på MDR. Ved utgangen av 2015 ble hennes andre CD utgitt med et rent Mussorgsky-program, som kunne oppleves på en serie gjenganger i Frankrike og Tyskland.

Yejin Gil har hatt solistoppgaver på arrangementer som Festspiele Mecklenburg-Vorpommern, Thüringer Bachwochen, Klavier Festival Ruhr, Kasseler Musiktage, IFCP Festival New York, Frontiers Plus Birmingham, Young Euro Classic Berlin, International Piano Festival La Roque d'Anthéron, Acanthes Festival Metz, Tongyeong International Music Festival, Stavanger kammermusikkfestival og Virtuoso & belcanto festival i Lucca på scener som Grand Théâtre de Genève, Essen Philharmonie, Théâtre des Bouffes du Nord, Salle Cortot Paris, Weimarhalle, Konzerthaus Berlin og Seoul Arts Centre.

Hun gir jevnlig seminarer og masterclasses i Tyskland, USA, Storbritannia, Frankrike og Italia og er aktiv som jurymedlem ved internasjonale klaverkonkurranser.

Yejin Gil har konserteksamener fra Seoul Nasjonale Universitet og Folkwang Kunstuniversitet i Essen med utmerkelser.

Hun er også prisvinner i en rekke internasjonale konkurranser, inkludert Korea National Competition (førstepremie), Köhler-Osbahr-Wettbewerb (førstepremie) og Orléans Concours International (vinner og eneste finalist med fire hovedpremier: Prix Nadia Boulanger, Prix Albert Roussel, Prix Sacem, Prix Hitachi og spesialpris for beste tolkning av Philippe Hurels-stykket "Interstices").

Yejin Gil bor og jobber i Berlin.

Jan Bjøranger hører til i sjiktet blant Europas fremste fiolinister og ensembleledere.

Som grunnlegger og kunstnerisk leder for det anerkjente og prisbelønte orkesteret 1B1, der fokuset er å gjøre klassisk musikk tilgjengelig for et bredt publikum, har han bidratt til å etablere nye standarder for ensemble og orkesterspill. I den sammenheng omtaler Vanity Fair 1B1 som "et av de syv viktigste ensemblene på den klassiske scenen i dag"

Innspillingene av Griegs Suite fra Holbergs tid, og Mozarts Sinfonia Concertante i samspill med Lars Anders Tomter, blir av tysk og østerriksk presse omtalt som referenseinnspillinger. Grieginnspillingen ble dessuten belønnet med spellemannspris i 2014.

I tillegg til 1B1 har Jan Bjøranger ledet en rekke andre prominente ensembler, Inkludert Camerata Salzburg, Danmarks Radios Symfoniorkester og Kammerorkester, Göteborgs symfoniker, MDR Symfoniorkester, Det Norske Kammerorkester, Scottish Chamber Orchestra og TrondheimSolistene.

I samspill med musikere som Leif Ove Andsnes, Iona Brown, Yejin Gil, Christian Ihle Hadland, Benjamin Schmid, Clemens Hagen, Mariss Jansons, Phillippe Herreweghe og Kristjan Järvi har Bjøranger turnert over hele verden og spilt i saler som Carnegie Hall i New York, Suntory Hall i Tokyo, Große Musikvereinsaal i Wien og Royal Albert Hall i London.

Av komponistsamarbeider kan prosjekter med Arvo Pärt, Steve Reich, Piers Hellawell, Gija Kancheli, James MacMillan, Daniel Schnyder, Mark Anthony Turnage Hafli∂i Hallgrimsson og Rolf Wallin nevnes spesielt

Jan Bjøranger er lidenskapelig opptatt av utdanning og har undervist det meste av livet, Han er coach for dirigenter ved Universität der Künste i Berlin og leder dessuten forberedelsene av orkesterproduksjoner ved samme institusjon. Han er også assisterende kunstnerisk leder for festivalen Virtuoso & Belcanto i Lucca, Toscana siden 2016 og gir regelmessige mesterklasser over hele verden.

Jan Bjøranger spiller på en Domenicus Montagnana fiolin fra 1725 og er representert av Andreas Richter Cultural Consulting GmbH, Berlin

Jan Bjøranger bor og arbeider i Berlin

Dele dette arrangementet

bottom of page